Motionsspår

Dränering träsket

Motionsspår

I Rinkebyskogen finns preparerade motionsspår med längderna 10, 5, 2,5, 1,25km samt elljusspår (2,5km) som är tänt 05.00 – 23.00 alla dagar. Det finns också ett terrängspår som är opreparerat (grönvit) på 5,7km. 10, 5, 2,5km samt elljusspåret är måttligt kuperade, medan 5,7km slingan är rätt så kuperad med backar och sanktmarker.

Länk till spårkarta finns här

Elljusspåret är anpassat för funktionshindrade (t.ex rullstolsbundna), samt äldre människor och för barnvagnar m.m., men det är förbjudet för mopeder och cyklar m.m. i hela spårsystemet.

Skidspår

3 spår liten

På vintern preparerar vi skidspår på samtliga motionsspår förutom 5,7 km slingan. I mån av tid så gör vi gör även skidspår på Rösjöängar med distansen 4,2km.

För att se spårstatus klicka här

 De norra ängarna är även till för skidåkare med hund, i övrigt hundförbud i skidspåren, hunden skall vara kopplad och gå BREDVID skidspåret! Under skidsäsongen så kommer vi att uppdatera webbsidan med information och betyg på skidspåren. Vi lägger alltid skidspåret på ena sidan och packar på den andra för att övriga motionärer kan gå bredvid skidspåret. Bilder på vårt aggregat samt skidspår finns här

 OBS!!!

På samtliga motionsspår så skall hundar vara kopplade enligt Danderyds lokala ordningsstadga, vänligen respektera detta!!!. På vintern när skidspår prepareras så förstörs dessa väldigt lätt om hundar går i dem och timmar av arbete går förlorade.

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Danderyds kommun

16 § Hundar

Hundens ägare, den som tagit emot hund för underhåll eller nyttjande eller den som endast tillfälligt vårdar en hund är skyldig att följa bestämmelserna i 17 och 18 §§. Det som sägs i dessa paragrafer gäller inte för ledarhund för synskadad person eller för polishund i tjänst.

17 § Koppeltvång för hundar

Hundar ska hållas kopplade på offentliga platser samt på de platser som enligt 3 § jämställs med offentlig plats. Även samtliga av kommunens anlagda och utmärkta motions- och ridspår.

18 § Hundförorening

Föroreningar efter hundar ska plockas upp på offentliga platser i kommunen samt platser som jämställs med offentlig plats enligt 3 §.

27 reaktion på “Motionsspår

 1. Hej,

  Har skrivit ut bilden på de nya spåren, men kan inte få ihop 10 km, blir det verkligen 10 om man kör gamla gröna plus tillfälligt rosa, ser ut som om man tappar hela rösjöängarna?

  • Hej Göran
   Vi har inte kontrollmätt den distansen men det är nog som du skriver att det saknas någon km för att få 10km.
   Vänligen Enebybergs IP

 2. Hej!
  Det är bitvis väldigt mörkt i elljusspåret på kvällen, eftersom en hel del lampor är trasiga. När kommer detta att åtgärdas?

 3. Hej,

  Jag vill bara få bekräftat, det är bara på elljusspåret som det är cykelförbud? De andra spåren typ grön/vita så är cykel tillåtet?

 4. Hej!
  Sprang elljusslingan i går och räknade till 23 trasiga lampor varav 21 på sista kilometern. Är det inte dags att se över detta?

  • Hej Åke!
   Och det har vi gjort flertalet gånger och har kommit fram till att det är olika antalet trasiga varje gång. Vi felsöker nu detta och vi misstänker en tillfällig skarv som är gjord av Svenska Kraftnät när de lade ner kabeln som passerar elljusspåret. Detta är rapporterad som en brist nu och kommer förhoppningsvis att åtgärdas inom en snar framtid. Det kan omöjligt vara trasiga lampor då det är olika varje gång vi har varit ute och felsökt, allt från 2-7 och också rapporterat av nyttjare runt ett tjugotal.

 5. Hej !
  Har Svenska Kraftnät nu gjort klart återställningen av motionsspåren? Står lite luddigt. Tänkte på lördag om det går springa gröna 10 km.

  • Hej
   Ja, det ska du kunna göra, lite osäker på om märkningen är 100% korrekt på den norra delen vid Sollentuna gränsen men du ska kunna springa runt hela systemet utan hinder.
   Det enda som saknas är lite påfyllning av 0-8mm stenmjöl vid ett ställe.

 6. Hej!
  Jag vill gärna framföra ett önskemål som till en ringa peng skulle ge stort mervärde. Om man vid 10 km spåret strax nedanför Rösjöbadets parkering (Täby delen), där kraftledningen viker av, skulle anlägga ett ca 100-150 m långt spår mellan 10 km spåret och grusvägen som leder ner till badet så skulle man uppnå att man från Enebybergsspåren, på ett smidigt sätt skulle kunna gå, springa eller åka skidor över till motionsspåren, både runt Mörtsjön med avstickare ner till Fjäturen och till bortre delen av Rösjön och där kunna ansluta till alla motionsspår som utgår ifrån Edsberg IP. Jag kan till och med tycka att Svenska kraftnät kunde stå den kostnaden som lite ”plåster på såren” för i mitt tycke inte helt lyckade hållandet av tidplanen för återställandet av motionsspåren under nedläggningen av krafledningarna.

  Vill man göra rundan komplett så skulle man dessutom kunna förbättra den delen av Roslagsleden som går mellan 10 km spåret och Rösjöbadet på Sollentunasidan.

  Om man genomför detta så skulle man ha tillgång till flera mil fina motionsspår utan behöva komma i kontakt trafik.

 7. Sprang 10 km idag på morgonen. Verkar vara ny skyltning så det är riktigt fint och enkelt att hitta. Lite småtråkigt dör det ligget grus men annars fin naturkänsla, min GPS visade 9.8 km. Lasse S

 8. Jag kan inte hitta spårkarta över motionsspåren någonstans, vare sig här eller på kommunens hemsida. Det skulle vara väldigt bra att kunna ladda ner en karta, så man kan planera sin tur i förväg, och även ha den i mobilen för justering av rutten när man väl är ute.

   • Hej, återknytande till min egen och Ankis fråga, har ni möjligen kommit framåt I arbetet med spårkartor? Vore bra dels med en lösning för smartphones, dels med en I pappersformat som ni skulle kunna sälja.

 9. Vilja färger har de olika längderna på löparspåren. Ser inget annat än hur långa de är på hemsidan och som nybörjare vill jag inte hamna fel

  • Hej Annika
   Vi följer de internationella färgkoderna:
   Blått: ca 1,25km
   Rött ca 2,5km
   Gult ca 5km
   Grönt ca 10km
   I motionsspåren räknar vi nedåt gällande km markeringarna (alltså visar hur många km det är kvar till mål), så på gula 5km slingan som är ca 5,1km så kommer 5km markering efter 100m efter start.
   Hoppas att du har fått svar på dina funderingar.

   Med vänlig hälsning
   Personalen EIP

 10. Hej, har ni fått i ordning spårkartor i pdf och var hittar jag dem isf? Detta har ju varit på gång ett tag enligt era svar tidigare i tråden. Vänligen Klas Liljefors

 11. Hej;
  Skulle ni kunna märka upp spåren åt andra hållet oxå så man hittar rätt åt båda hållen? Ibland vill man variera.
  Tack på förhand,
  Jane

  • Hej
   Tyvärr inte, vi ser helst att man springer och åker skidor medsols efter markeringarna, annars finns risk för skador under skidåkning.
   Mvh Personalen EIP

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *