Isbana

Nyspolad is uppspolningIsbanan ligger i Enebyberg ishall och hallen ägs av numera av Danderyds kommun (2016). Vårt mål är att ha en hög iskvalité varje dag under de förutsättningar vi har. Belastningen är hög och säsongen lång (augusti – juni) och detta kräver en hel del isvård och belastningen blir hög på maskiner, utrustning och personal.

Allmänhetensåkning:

Isvård, vad betyder nu det? Isvård för oss är inte bara en spolning med ismaskinen utan mycket mer än så. För att inte krångla till det för mycket så har ismaskinen flera delmoment som man kan använda sig separat. Dessa delmoment är hyvling, tvättning och spolning. Hyvling gör man med den kniv som sitter under själva aggregatet, denna kniv byter vi varje vecka. Meningen med själva hyvlingen är att få en plan och jämn yta och vi hyvlar både på tvärsen, i cirklar m.m.Tvättning gör så att skären fylls igen samt suger upp smuts från isen, tvätten och hyvlingen gör själva grunden för en bra is. Spolningen kommer sist, det blir själva åkytan. Utöver detta så tillkommer också kantfräsning/hyvling runt sargen samt vid porten. Nivåskillnaden på isen är viktig och då är det väldigt viktigt med en jämn yta vid porten där vi ständigt åker in och ut.

Ismaskinen väger runt 5 ton när den är uppfylld med vatten och sikten för föraren är väldigt dålig. Därför är det extremt viktigt att ingen vistas på isen under spolningar samt att båsdörrarna är stängda. Övrigt gäller också att ingenting får lämnas på isen eller på sargkanten så som puckar, flaskor, klubbor m.m. Fastnar något i skruven på ismaskinen så kan det gå illa och skruvarna kan skadas.

Eftersom att det är enmansbetjäning på kvällar och helger så är vi tacksamma om ledare hjälper till med att flytta burar, grovstäda omklädningsrummen m.m. Kom ihåg att hjälpa oss med burar även vid matcher, vilket lätt kan glömmas, samt att  tänka på att hålla tiderna vid träningspassen.Tänk också på ”30min regeln”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *